Meldpunt stroperij

Natuurinspectie

Stroperij binnen de hengelsport aanpakken, hoe kan je er zelf je steentje bijdragen?

Stropers, ze worden als maar ingenieuzer en de natuurinspecteurs zijn enorm onderbemand. Dit is het grote probleem in Vlaanderen.

Eventjes een voorbeeld ter verduidelijking;

In de inspectieregio West (Oost- en West-Vlaanderen) zijn er 3 inspecteurs actief.
Deze mensen doen geregeld controle op openbaar water. Veel mensen zien deze inspecteurs zelden of nooit aan de waterkant. Dit heeft te maken met hun strakke planning. Zo moeten natuurinspecteurs naast controle op gebied van visserij ook controles uitvoeren op gebied van Natuur, Bos, Groen en Wildbeheer.

 

Wat gebeurd er bij het vaststellen van een inbreuk?

Wanneer men tijdens een controle een inbreuk vaststelt  op de wet inzake visserij, dan zal de controleur hiervoor een proces-verbaal voor opstellen.

De inbreuken kunnen gaan van vissen zonder geldig visverlof ( te verkrijgen in elk postkantoor of online via volgende link: aanvraag visverlof ),
tot grootschalige stroperij. Let dus op dat je altijd in orde bent wanneer je gaat vissen. Ook al ben je de braafste mens ter wereld, wanneer je niet in het bezit bent van een geldig visverlof of je houd je niet aan de regels (zie wetgeving) maak ook jij dus kans op een bekeuring.
Deze pv’s worden dan doorgestuurd naar de rechter, deze beslist tenslotte de strafmaat. Deze kan gaan vanaf 50 euro en kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Wat kan je doen als je duidelijke een misdrijven vaststelt?

Als je een duidelijk misdrijf vaststelt zoals bv. iemand die een snoek dood, of  vis bewaard in een leefnet, of meer dan de toegestane bag limit bewaard. Dan kan je best deze inbreuk melden bij de Politie, en dit door te bellen naar 101, zei zorgen onmiddellijk dat een patrouille terplekke komt om het misdrijf vast te stellen. Doen ze dit niet zonder reden dan begaat de politie zelf een inbreuk wegens laksheid van de feiten. Indien dit gebeurd kan u best contact met ons opnemen, en de plaats en tijdstip meegeven van de melding. Zodat wij kunnen navragen waarom de ordediensten geen gehoor hadden naar deze inbreuk binnen de visserijwetgeving.

Wie kan je contacteren na het vaststellen van een inbreuk?

Indien u merkt dat er op een bepaalde visstek regelmatig mensen zitten waarvan u overtuigd bent dat deze een misdrijf begaan, kan je best contact opnemen met de natuurinspectie. Dit kan op onderstaande contactgegevens:

Indien je vragen zou hebben, of je zou een inbreuk willen melden via Catch & Release Belgium kan dit hier: mail ons