Vissen met een beperking – Bruno Puype

Bruno Puype

 

Waarom Roofvissen?

Zoals velen onder jullie hou ik van roofvissen. Dit voornamelijk omdat ik deze hele mooie en interessante vissen vind, een beetje hetzelfde als roofvogels.
Het zijn leiders binnen hun biotoop, hoe leuk is het dan niet deze te kunnen bewonderen?
Toch hou ik van iedere roofvis die ik vang. Ja zelfs de kleine pos. Deze vind ik een schitterende vis, gewoon omdat deze vaak kunstaas aanvalt bijna zo groot als zichzelf. Het blijft dan altijd een verrassing als je zo eentje kunt bovenhalen.

Ook vind ik het leuk om op een actievere manier te kunnen vissen, zo hoef je niet te wachten op een dobber die ondergaat of een beetmelder die begint te piepen.
Vissen en mijn beperking.

Mijn beperking.

Door mijn beperking heb ik moeite om met kleine haken en klein aas te vissen zoals bvb maden.
Met kunstaas heb je niet het probleem dat deze begint tegen te werken als je deze over een loodkop of op een dropshot haakt schuift.
Ik heb namelijk een aangeboren beperking waardoor mijn handen en voeten zijn misvormt.
Hiernaast heb ik een verlamming op de tong en ben ik afkomstig uit West-Vlaanderen.

De eindjes aan elkaar knopen.

Voor mij is het lastiger om te kunnen vissen toch tracht ik mezelf wel te behelpen.
Zo is het voor mij moeilijk om knopen te maken. Hierdoor knoop ik mijn dropshot lijntjes op voorhand.
Deze steek ik dan in een zelfgemaakt onderlijnenboekje (cd-hoesje met ingebouwde diepvrieszakjes).
Voor het verbinden van de onderlijn met de hoofdlijn gebruik ik een tonwartel. Dit voornamelijk omdat het voor mij te lastig is om deze 2 aan elkaar te knopen.
In het verleden heb ik enkele keren deelgenomen aan Streetfishing wedstrijden, maar door mijn beperking verloor ik helaas teveel vistijd tijdens het knopen na hangers.
Hierdoor moest mijn koppelgenoot te lang op me wachten, en ondervond ik veel stress.
Terwijl het vissen juist bedoeld is om op rust te komen.

Het onthaken en terugzetten van mijn vangsten.

Voor mij is het ook heel belangrijk als ik een vis vang deze op de juiste manier te kunnen onthaken en terug te kunnen zetten.
Toch is het vastnemen van een vis voor mij niet al te handig, daarom neem ik tijdens het vissen altijd een onthaakmat en schepnet mee. Een schepnet zodat ik deze gemakkelijker kan landen, zo ben ik trouwens ook altijd voorbereid op die 1ste metersnoek of andere Pr-vis.

Dankzij een onthaakmat kan ik een vis gemakkelijker onthaken, en hierdoor deze ook sneller terug kan zetten in het water van herkomst.

 

Tot Slot

Voor mensen die zelf ook een beperking hebben maar niet goed weten of vissen wel mogelijk is? Of juist graag eens met mij willen afspreken om eens te gaan vissen?
Je kan me altijd terug vinden op facebook.

Ik zie ook niet in waarom rolstoel gebruikers ook niet zouden kunnen streetfishen?
Het Havengebied en de stad is meestal vlak en doenbaar met de rolstoel (wel best eventjes de rem opzetten tijdens het werpen).
Ik ben niet de beste visser, maar toch vang ik meestal toch wel mijn visje. En dit is juist de reden waarom we het doen!

C&R.
Bruno.