OLV – Baars Battle.

Baars Battle

OLV?

 

Velen onder ons kennen deze afkorting wel als iets ziekenhuisachtig of moest je ooit de bijbel hebben gelezen zou je er misschien een afkorting van hebben tegen gekomen? “Wie weet?” Nee, het gaat niet over onze lieve vrouw, en bij mijn weten zou ze nooit met baarzen hebben gevochten.
Diegene die erbij waren op Zaterdag 8 Augustus 2015, weten ondertussen wel beter.

 

Baarzen foppen aan de lopende band.

11813371_1607400389523772_327702259445815403_n
Yves, één van de organisators. Hij wist ook enkele visjes te vangen.

Tijdens de eerste wedstrijd gericht vissen op baars werd er door de organisatie van Open Street Mechelen, samen met EZV gekozen voor het baars(jes) valhalla, de Leuvense vaart.

Dit kanaal loopt van Leuven aan de Vaartkom tot haar monding in de Zenne t.h.v. Zennegat te Mechelen.

Haar oevers bestaan voornamelijk uit steenstort, en kaaimuren. Ook is dit water zeer helder en heeft voldoende begroeiing. Ideaal dus voor baars.
Helaas wordt steeds de Baars populatie uitgedund in de winter door de aalscholver en de waterkracht centrales. Hierdoor zijn de meeste baarzen op dit water maximaal 1 jaar oud. maar dankzij de snelle groei van deze baarzen zijn deze vanaf augustus toch aardig te vangen op kunstaas.

 

De wedstrijd.

Zaterdag ochtend liep de wekker af omstreeks 06u30, ontbijten was niet nodig want dit was bij het inschrijvingsgeld inbegrepen. Kristof (Penning C&R)  pikte me thuis op, en we vertrokken gezamenlijk richting Mechelen. Nadat we onze goodie ontvingen, vertrokken we naar de goudvoorn, (hengelsportzaak in Mechelen). Hier ontvingen we nog enkele Loodkopjes van FTF. en konden we eventjes genieten van een stevig ontbijt.

11836859_1607401509523660_2275015364297318955_n
Hengelsport De Goudvoorn.

Er werd gevist in team verband, en ik viste samen met Frederik Casteels, een local en tevens goede vismaat. Kristof viste samen met Stefaan (onze secretaris van C&R). Stefaan had 4 fietsen voorzien zodat we meer afstand konden afleggen, dit mocht van de organisatie en is ook iets wat natuurlijk een dressuur doorbrekende factor blijft.

Ikzelf moest het wel stellen met een kinderfiets, maar wat maakt het uit, een fiets is een fiets, en met men korte beentjes had ik er zelfs niet al teveel problemen mee.

 

3.2.1. … Start The Battle!!!

Terug aan het het afspreekpunt kregen we een korte briefing en werd omstreeks 08u30 het startsein gegeven. Ons doel was eerst proberen de maatse baars te vangen, en als dit niet lukte gewoon gaan voor een volle score kaart.

De regels waren simpel 50baarzen was het quota, baars onder 15cm was 1 punt, baars boven 15cm 5punten.

In de voormiddag wisten we samen toch 50 ondermaatse baarzen te vangen, dit zonder stil te staan dat we enkele baarzen van rond de 15cm vergaten te meten. we wouden gewoon de kaart vol zien staan.

Spoedig in de wedstrijd greep er een karper men kunstaas, en ging er pijlsnel vandoor. Gelukkig wist ik deze na een 3tal min te landen, en verloren we hierdoor geen extra vistijd.

Roofkarper op de Crazy Fish Minnow

Tijdens de pauze bleek er een team reeds 50 maatse baarzen te hebben gevangen, iets wat we niet hadden verwacht. Misschien toch beter vol voor de grote gegaan? Wat maakt het uit iedereen ving vis en we hadden veel plezier.

Na een geslaagde BBQ ging het 2de dagdeel van start. Hierbij kozen we direct de andere kant op te gaan op zoek naar grotere baars. Dit lukte pas het laatste uur. toen vonden we scholen maatse baars en wisten we van 3 maatse baarzen in de voormiddag dit voort te brengen tot 24 maatse baarzen. Ook haakte Frederik in het 2de dagdeel een snoek. Helaas doordat dit onvoorzien was en men zonder kabeltje visten, sneed de vis zijn lijn door.

Na een heftige eindspurt tot de afspreekplek konden we onze score kaart indienen en konden we nagenieten van een leuke wedstrijd.

Uiteindelijk bleken Bart en Mark ingelopen te zijn door Frederik Baranowski en Jamie. Waardoor de eerste plaats moest worden verdeeld. Deze 2 teams hadden namelijk 50maatse baarzen gevangen, zonder bonus vissen. Bruno Heremans & Willem-Jan Keyaerts vervolledigden het podium.

Ikzelf en Frederik eindigden knap op de 4de plaats, en totaal onverwacht wisten Stefaan en Kristof de top 5 te vervolledigen. Ook wist Kristof de grootste baars (23cm) te vangen.

Baars Battle 1   baars battle 2  baars battle 3  baars battle 4

 

Nog even de statistieken:

Te samen zorgden 37 deelnemers, toeschouwers, helpers, sponsors en véél kleine baars voor een toffe wedstrijd!

Verschillende deelnemers hadden meer dan hun quota aan kleine baars en maar liefst 2 koppels sloegen erin om dat quota te vullen (zelfs overschrijden) met maatse vis!!

Dikke proficiat aan de 2 gedeelde winnaarskoppels! Bart & Marc Rooms, en Jamie & Fred!

1: Bart & Marc Rooms – 250 punten (50 maatse baars)
1: Jamie Santamaria & Frederic Baranowski – 250 punten (50 maatse baars)
3: Bruno Heremans & Willem-Jan Keyaerts – 170 punten (30 maatse en 20 ondermaatse baars)
4: Ivo Crabbe & Frederik Casteels – 147 punten (24 maatse en 26 ondermaatse baars)
5: Stefaan Verstraete & Kristof Vermander – 140 punten (23 maatse en 25 ondermaatse)

Grootste baars was 23 cm, en op 2 verspeelde snoeken na, geen snoek of snoekbaars. Wel ook nog een dikke karper en voorn gevangen. En +- 700 baarzen!

 Veel dank aan de organisatie en de toffe sfeer van de deelnemers!

Alvast tot tijdens Open Street Mechelen! Deze wedstrijd zal doorgaan op 15 november.