Vissterfte Dender 2015

Op dinsdag 8 september kwam er een melding binnen dat er naar lucht happende vissen op de Dender te Aalst te zien waren. De bijzondere wateronderzoeker van VMM was toen snel ter plaatse en kon meteen vaststellen dat er een zuurstofgebrek was in het water.

Hierna werd snel een onderzoek gedaan naar de zuurstofconcentraties.

Ter hoogte van de vissterfte (industrieterrein Wijngaardveld, Aalst): 0,64 mg/L, 6,9% verzadiging
• 1 km stroomopwaarts van de vervuiling: 4,79 mg/L, 51,6% verzadiging (is leefbaar voor de vissen uit de Dender)
• 3 km stroomafwaarts van de vervuiling: 6,13 mg/L, 66,0% verzadiging (is nog beter dan het vorige punt)
• Daaruit blijkt dat de vervuiling wellicht geconcentreerd zit op 1 punt.

De brandweer werd door de waterbeheerder (WenZ) ingeschakeld om te beluchten, en samenspraak met WenZ werd afgesproken dat de brandweer dinsdagavond bleef pompen tot ± 21u.

De bijzondere wateronderzoeker ver heeft het vermoeden dat de oorzaak wel eens verontreiniging kon zijn, men tracht nu na te gaan waar de vervuiling vandaan kwam maar dit zal een moeilijke zaak worden, zeker omdat de dader niet op heterdaad is betrapt.

Op woensdag 9 september ondervond men dat de pluim zich stroomafwaarts begeeft en deze zich traag verplaatst. Toen stelde het agentschap van natuur en bos voor om stroomopwaarts van de stuw te Denderbelle te beluchten, wat ook gebeurde.
Door het beluchten op strategische plaatsen probeerden ze de schade zoveel mogelijk te beperken.

Beluchtingspomp

 

Er werd zoveel mogelijk belucht maar helaas was de verontreiniging sneller dan verwacht. Ook werd er getracht om de sluizen open te zetten om een spoelingseffect te creëren. Ook dit mocht niet baten. Een 2000-tal vissen stikten ten gevolge van het zuurstofgebrek tijdens de vervuiling. Voornamelijk kleine vissen werden getroffen, maar ook enkele kapitale vissen.

Vissterfte Dender

Toch zou de vervuiling maar een beperkt aantal vissen getroffen hebben, en zo de populatie niet catastrofaal heeft doen dalen.

Gelukkig starten volgende week toevallig de vistellingen op de Dender. Hierbij zal men zeker kijken naar het verschil van vispopulaties in de verschillende vakken (gedeelten tussen de sluizen) en zo kan men inschatten hoe ernstig de schade zou geweest zijn.

Toch heeft het ANB reeds een budget klaar staan voor herbepoting op dit gedeelte van de Dender.

Crabbe Ivo.

 

Foto’s: 112Antwerpen,Tv Oost.
Bron: Contactpersoon ANB.